Gruszka zapieczona w czekoladowym suflecie

    Gruszka zapieczona w czekoladowym suflecie

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Banalnie prosty w przygotowaniu i pięknie prezentujący się deser. Dla wszystkich kochających połączenie czekolady z owocami. Pyszny i wbrew panującej opini o trudności wykonywania sufletów, ten zawsze wychodzi znakomicie. A smakuje jeszcze lepiej.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 gruszki
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    • 1 tabliczka mlecznej czekolady
    • 1 tabliczka białej czekolady
    • 3 jajka
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 3 łyżki mąki
    • 2 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Piekarnik nagrzać do 200°C ( góra dół bez termoobiegu).
    2. Gruszkę natrzeć sokiem z cytryny i ekstraktem z wanilii. Zapiekać w piekarniku ok 30 minut.
    3. W tym czasie przygotować masę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać mąkę a następnie rozpuszczoną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać. Foremki sufletowe natrzeć masłem.
    4. Wlać czekoladową masę do około 3/4 wysokości. Włożyć gruszki. Zapiekać w piekarniku ok 8-10 minut.
    5. Można podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego!

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    mój blog kulinarny

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis