Risotto z porem, ziemniakiem i gorgonzolą

    Risotto z porem, ziemniakiem i gorgonzolą

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Potrawa jest wzorowana na risotto z Kwestii Smaku, lecz dość uproszczona. Świetna alternatywa, gdy pieczarki się już nudzą, a z kuchni patrzy na nas smutno samotny por 😊

    MathildeKlimasz Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • ok.1 litr bulionu
    • 1 cebula
    • 1 por
    • 3 małe ziemniaki
    • masło
    • estragon
    • tymianek
    • ok.100 g ryżu (może być zwykły, ale najlepiej arborio)
    • pół szklanki białego wina
    • gorgonzola
    • parmezan
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Zagotuj bulion. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę, pora (w krążki) i ziemniaki (w bardzo drobną kosteczkę). Cebulę lekko zeszklij na maśle, dorzuć pora i podsmaż do miękkości.
    2. Na patelnię dorzuć pokrojone ziemniaki, trochę estragonu i tymianku oraz ryż i smaż przez 2 minuty. Dolej wino i poczekaj aż odparuje i dolej szklankę bulionu.
    3. Po odparowaniu dolej resztę bulionu i czekaj, aż całość będzie "sklejona" gęstym sosem. Na koniec dorzuć gorgonzolę, łyżkę masła i trochę parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem.
    4. Przed podaniem posyp parmezanem.

    Rada

    Od siebie dodałam gorgonzolę, wzmacnia dosyć delikatny smak risotto. W Kwestii Smaku dla zaostrzenia dodaje się płatków chilli.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis