Makaron z pesto z rukoli i pestek dyni, cukinią i wędzonym łososiem

    Makaron z pesto z rukoli i pestek dyni, cukinią i wędzonym łososiem

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne danie obiadowe, bardzo zdrowe, a jednocześnie wykwintne. Może zaskoczyć Twoich najbliższych. Moi byli zaskoczeni - bardzo pozytywnie zaskoczeni. 😊

    MathildeKlimasz Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 garści pestek z dyni
    • 250 g rukoli (pół opakowania)
    • 2-3 łyżki oliwy z oliwek (zależy od konsystencji pesto)
    • Sok z połówki małej cytryny
    • Kilka galazek natki pietruszki
    • 1 ząbek czosnku
    • Kilka łyżek startego sera (najlepiej parmezanu, ale można dać inny starty żółty ser)
    • Pieprz i sól do smaku
    • 300 g makaronu (na dwie porcje) (u mnie swiderki)
    • 1 cukinia
    • Wędzony łosoś - ilość wedle uznania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Pesto z rukoli: pestki dyni prażymy na patelni.
    2. Rukolę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, trochę natki pietruszki blendujemy z 1 garścią pestek z dyni i wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku tak, żeby uzyskać konsystencję pesto. Mieszamy razem ze startym na małych oczkach serem. Doprawiamy solą i pieprzem
    3. Makaron gotujemy al dente.
    4. Cukinię podsmażamy na patelni. Gdy jest już miękka dodajemy makaron, pesto i łososia. Całość mieszamy, dekorujemy pestkami dyni, natką pietruszki i startym parmezanem.

    Rada

    Rukola ma bardzo mocny, charakterystyczny smak, który jest złagodzony przez pestki dyni i ser, także tych dodatków nie żałować.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis