Sałatka ze smażonej ryby

    Sałatka ze smażonej ryby

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Orzeźwiająca sałatka z zielonych warzyw i ryby smażonej na głębokim tłuszczu. Podawać jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 kg filetów z morskiej ryby (dorsz, morszczuk)
    • 1 jajko
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 1 duży ogórek
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 2 łyżki wody
    • 1 łyżeczka oleju sezamowego
    • 300 ml oleju do głębokiego smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rybę pokroić w paski o wymiarach 5 cm x 2 cm.
    2. Jajko roztrzepać z solą, połączyć z pokrojoną rybą na koniec posypać mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
    3. Selera naciowego wypłukać i pokroić w paski o grubości zapałki i długości 7 cm, zalać wrzącą wodą i odstawić na pół minuty, następnie odsączyć i włożyć na 1 minutę do lodowatej wody. Odsączyć i odstawić.
    4. Ogórka przekroić na pół i wydrążyć z pestek. Pokroić w w słupki o grubości zapałki i długości 7 cm, wsypać na sitko i posolić. Po 30 min przepłukać z soli i odstawić.
    5. Warzywa wymieszać ze sobą i skropić sosem sojowym wymieszanym z wodą i olejem sezamowym, wymieszać.
    6. Olej rozgrzać w głębokim garnku, rybę smażyć na mocno rozgrzanym oleju np. w koszyku do smażenia frytek. Smażyć przez 3-4 min.
    7. Warzywa położyć na półmisku, a na wierzchu układać usmażoną rybę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis