Smażony kurczak z zieloną papryką

    Smażony kurczak z zieloną papryką

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kolejna potrawa z mojej ulubionej kuchni chińskiej, kawałki kurczaka smażone z paskami zielonej chrupiącej papryki.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 250 g piersi z kurczaka
    • 6 łyżek wody
    • 1 białko
    • 1 mała łyżeczka soli
    • 10 g mąki kukurydzianej (około 2 łyżki)
    • 150 g zielonej świeżej papryki
    • 300 ml oleju
    • 1 łyżka wytrawnego białego wina
    • kilka kropel oleju sezamowego do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paski o wymiarach 5 cm x 0,5 cm o grubości ok. 0,30 cm. Przełożyć do miski.
    2. Do mięsa dodać: 4 łyżki wody, białko, połowę porcji soli i 1 łyżkę mąki kukurydzianej. Wszystko dokładnie wymieszać i połączyć z mięsem.
    3. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w plastry o wymiarach podobnych do wymiarów pasków mięsa.
    4. Pozostałą mąkę kukurydzianą rozpuścić w 2 łyżkach wody.
    5. W woku rozgrzać olej i smażyć kawałki kurczaka przez 1-2 minuty. Następnie wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
    6. W woku zostawić 3-4 łyżki oleju i wrzucić paski papryki, smażyć przez 1 minutę, odwracając paprykę aby się nie przypaliła. Następnie dodać mąkę rozmieszaną w wodzie, pozostałą sól i wino, wymieszać i dodać mięso.
    7. Smażyć na mocnym ogniu przez ok 2-3 minuty często przewracając składniki. Pokropić olejem sezamowym. Podawać z ryżem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis