Kawałki kurczaka z ananasem

    Kawałki kurczaka z ananasem

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Cienkie plastry kurczaka obtoczone w przyprawach i mące kukurydzianej, smażone z plastrami ananasa. Potrawa z kuchni chińskiej.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 250 g piersi z kurczaka
    • 4 duże łyżki wody
    • 1 białko
    • 1/2 łyżki soli
    • 15 g mąki kukurydzianej (2,5 łyżki)
    • 200 g świeżego ananasa
    • 500 ml oleju
    • 1 łyżka wytrawnego białego wina
    • odrobina oleju sezamowego do polania potrawy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, pokroić w cienkie plastry o wymiarach 6 cm x 2 cm, nie grubsze niż 0,3 cm, i umieścić w misce.
    2. Do mięsa dodać 2 łyżki wody i dokładnie wymieszać. Następnie dodać białko, połowę soli i 1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
    3. Plastry ananasa pokroić w kawałki o wymiarach 5 cm x 3 cm o grubości 0,5 cm następnie umieścić na sitku aby odsączyć nadmiar soku.
    4. Pozostałą mąkę kukurydzianą rozrobić w pozostałej wodzie (2 łyżki).
    5. W woku rozgrzać olej i smażyć kurczaka przez 1-2 min. Wyciągnąć mięso z oleju i odsączyć na sitku z ananasem z nadmiaru oleju.
    6. Z woka odlać olej (zostawić około 2 łyżki oleju), dodać mąkę kukurydzianą rozrobioną wcześniej w wodzie, pozostałą sól i wino.
    7. Do woka wrzucić mięso z ananasem i smażyć krótko na dużym ogniu, często przewracając składniki żeby się nie przypaliły.
    8. Na koniec skropić potrawę odrobiną oleju sezamowego. Podawać z ryżem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis