Ostra kapusta po chińsku

    Ostra kapusta po chińsku

    1polubienie
    8godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przystawka do dań głównych składająca się z marynowanej kapusty chińskiej, w smaku słodko-kwaśna i ostra.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 główka chińskiej kapusty (ok 500 g)
    • 10 g soli
    • 2 suszone czerwone papryczki chilli
    • 20 ml oleju
    • 1 l. wody
    • 60 g cukru
    • 10 g świeżego imbiru (drobno poszatkowany)
    • 25 ml octu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 8godz.20min. 

    1. Kapustę umyć i osuszyć, pociąć liście wzdłuż włókien na paski o wymiarach 5 cm x 0,5 cm. (najlepsze są twarde części liści).
    2. Poszatkowaną kapustę włożyć do garnka lub miski, posolić i przykryć pokrywką. Kapusta ma się marynować przez 4 godziny.
    3. Paprykę chilli oczyścić z nasion i pokroić na cienkie paseczki, usmażyć na rozgrzanym oleju.
    4. Do usmażonej papryki dodać wodę, cukier i imbir, kiedy zacznie się gotować dodać ocet i zdjąć z ognia.
    5. Po 4 godz. odlać z kapusty płyn i ponownie włożyć ją do garnka, zalać ostudzoną marynatą i odstawić pod przykryciem na kolejne 4 godziny.
    6. Podawać jako przystawkę do dań głównych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis