Zielone ogórki z czosnkiem

    Zielone ogórki z czosnkiem

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Świeże zielone ogórki z czosnkiem to przystawka z kuchni chińskiej. Uwielbiam prostotę i oryginalność tej kuchni.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g zielonego ogórka szklarniowego
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Ogórki dokładnie umyć odkroić końcówki i poszatkować w plastry o grubości ok 0,3 cm, ułożyć na talerzu.
    2. Pokrojone ogórki posypać solą i cukrem. Po 30 min. pozbyć się wody, która wytworzyła się z warzyw.
    3. Czosnek przecisnąć przez praskę i usmażyć na rozgrzanym oleju.
    4. Usmażonym na oleju czosnkiem polać zamarynowane wcześniej ogórki.
    5. Podawać jako dodatek do głównego dania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis