Szpinakowe kulki z parmezanem

    Szpinakowe kulki z parmezanem

    6polubień
    30min.


    Zrobione przez 293 osoby

    Te smaczne przekąski są przebojem na każdej imprezie. Podawać ciepłe lub o temperaturze pokojowej, z musztardą dobrej jakości. Można je zamrozić i przechowywać na wypadek wizyty niespodziewanych gości.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 570 g mrożonego posiekanego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
    • 225 g (2 szklanki) bułki tartej z ziołami (np. bazylią, oregano, tymiankiem)
    • 80 g (1 szklanka) startego parmezanu
    • 115 g (1/2 szklanki) roztopionego masła
    • 4 dymki drobno posiekane
    • 4 jajka
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    2. W średniej misce wymieszać posiekany szpinak z bułką tartą, parmezanem, masłem, dymką, jajkami, solą i pieprzem. Z tak powstałej masy uformować kulki o średnicy 2-3 cm.
    3. Ułożyć kulki obok siebie na dużej blasze do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku przez 10 do 15 minut, aż lekko się zrumienią.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis