Śmietanowy sos kurkowy

    Śmietanowy sos kurkowy

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wyśmienity sos kurkowy idealny do makaronu lub klusek śląskich. Zamiast kurek można użyć innych grzybów leśnych.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g kurek
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 mała cebulka
    • 50 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
    • 6 łyżek masła klarowanego
    • 70 ml śmietany kremówki 30%
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • sól i biały pieprz do smaku
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Grzyby włożyć do miski z chłodną wodą, dokładnie wyczyścić i wysuszyć.
    2. Cebulę i czosnek obrać i posiekać w drobną kostkę.
    3. Na patelni rozpuścić połowę porcji masła i zeszklić posiekaną cebulę, następnie dodać czosnek i po około 1 min wlać wino. Całość podgrzewać około 2 min.
    4. Do lekko podsmażonych warzyw dodać pozostałe masło i osuszone grzyby (jeżeli są duże można je pokroić na mniejsze kawałki). Całość smażyć przez 5-6 min.
    5. Dodać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki.
    6. Całość gotować na średnim ogniu aż sos zgęstnieje (około 5 min).
    7. Do garnka z przygotowanym sosem kurkowym wsypać kluski śląskie lub makaron, wymieszać i podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

    rada

    Porcja dla 4 osób Czas przygotowania: 35 min

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis