Jaglano-jabłkowe placuszki z orzechami

    Jaglano-jabłkowe placuszki z orzechami

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Uwielbiam jaglankę w każdej postaci, placuszki które ostatnio odkryłam idealnie nadają się na drugie śniadanie lub podwieczorek.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 12 -14 placuszków

    • 12 stołowych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
    • 5 jabłek
    • sok z połowy cytryny
    • 2 jajka
    • 10 dkg płatków migdałowych
    • 4-5 łyżek gęstego jogurtu
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 250 ml wody
    • olej kokosowy do smażenia
    • 15 dkg orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Ugotować kaszę jaglaną w proporcji: 1 szklanka kaszy jaglanej na 2 szklanki wody. Najpierw kaszę opłukać na sicie pod bieżącą wodą, następnie zalać w garnku wodą i gotować do miękkości, aż woda się wchłonie (ok. 25 min).
    2. Jabłka umyć obrać ze skórki i pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
    3. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę.
    4. W osobnej misce zmiksować na gładką masę wystudzoną kaszę jaglaną, płatki migdałowe, jogurt, cynamon, brązowy cukier, żółtka i wodę.
    5. Do zmiksowanej masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Masa powinna mieć gęstą konsystencję. Jeżeli jest zbyt wodnista należy dodać odrobinę mąki.
    6. Na patelni rozgrzać olej kokosowy.
    7. Plastry jabłek maczać w masie jaglanej i smażyć na średnim ogniu aż będą rumiane.
    8. Orzechy włoskie pokroić (opcjonalnie można lekko uprażyć na patelni) i posypać usmażone placuszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis