Kasza jaglana z truskawkami, dżemem brzoskwiniowym i migdałami

    Kasza jaglana z truskawkami, dżemem brzoskwiniowym i migdałami

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kasza jaglana z owocami to sycące i pożywne śniadanie. W zależności od pory roku do kaszy dodaję różne składniki.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
    • 8 migdałów
    • 10 truskawek
    • 2 łyżki niskokalorycznego dżemu z brzoskwiń

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Odmierzyć pół szklanki kaszy jaglanej i wysypać na sitko, kaszę przepłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą.
    2. W czajniku zagotować wodę, następnie przelać przepłukaną kaszę jaglaną i przesypać do rondelka, zalać 1 szklanką gorącej wody (kaszę jaglaną zawsze gotujemy w proporcji wody 2:1), przykryć przykrywką i gotować na małym ogniu aż kasza całkowicie wchłonie wodę (ok. 20-25 min).
    3. Migdały sparzyć, obrać ze skórek i przekroić wzdłuż.
    4. Truskawki umyć i pokroić w ćwiartki.
    5. Ciepłą kaszę przełożyć do miseczek, na środku zrobić dziurkę i włożyć po jednej łyżce dżemu brzoskwiniowego. Następnie udekorować truskawkami i posypać pokrojonymi migdałami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis