Sposób na upał czyli deser a'la Panna Cotta

    Sposób na upał czyli deser a'la Panna Cotta

    2polubienia
    2godz.25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Deser A'la Panna Cotta czyli smaczny sposób na pokonanie upałów

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 szklanki mleka
    • 2 szklanki wody
    • 3 łyżeczki cukru
    • łyżeczka cukru waniliowego
    • szczypta soli
    • 6 łyżek kaszy manny
    • sok z połowy cytryny
    • jogurt naturalny
    • sok malinowy
    • owoce sezonowe

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. mrożenie  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. Wlewamy wodę i mleko do garnka.
    2. Z całości odlewamy około 2/3 szklanki płynu.
    3. Gotujemy dodając cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.
    4. W kubku mieszamy 6 łyżek kaszy manny.
    5. Wlewamy na gotujące mleko, ciągle mieszając i uważając żeby nie przywarło.
    6. Po zagotowaniu, aby szybciej wystudzić kaszę manną, wkładamy garnek do naczynia z zimną wodą (pamiętajmy aby kilkukrotnie wymienić wodę na zimną).
    7. Po wystudzeniu dodajemy sok z połowy cytryny i blendujemy aż uzyskamy jednolitą konsystencję
    8. Do misek wlewamy odrobinę wody i nakładamy kasze manną.
    9. Wkładamy do zamrażalnika na 1,5-2 h.
    10. Po wyjęciu wkładamy miski do naczynia z wrzątkiem i wyjmujemy deser.
    11. Podajemy z jogurtem naturalnym, sokiem malinowym i dowolnymi owocami sezonowymi, w tym przypadku z borówkami.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    HomeWorkout

    Zobacz jak to zrobić!

    Sposób na upał czyli deser a'la Panna Cotta
    Sposób na upał czyli deser a'la Panna Cotta

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis