Szpinakowe ciasteczka

    Szpinakowe ciasteczka

    19polubień
    45min.


    Zrobione przez 99 osób

    Dzieci jedzące szpinak?! - Otóż gdy upiecze się go w postaci takich serowych ciasteczek, będą prosić więcej!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 3 łyżki masła
    • 3 jajka
    • 235 ml (1 szklanka) mleka
    • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1,5 łyżeczki zgniecionego czosnku
    • 50 g pokrojonych pieczarek
    • 1 mała posiekana cebula
    • 450 g (4 szklanki) startego żółtego sera (np. cheddar)
    • 300 g mrożonego posiekanego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175°C. Gdy piekarnik się nagrzewa, roztopić masło w brytfance wielkości około 23x33 cm.
    2. Do dużej miski wbić jajka, dodać mleko, mąkę, sól, pieprz, czosnek i proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. Dodać pieczarki, szpinak i ser i ponownie dobrze wymieszać całość. Pokołysać brytfanką, by równo rozprowadzić po dnie roztopione masło i wlać do niej szpinakowe ciasto.
    3. Piec przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku, aż ciasto zgęstnieje i nabierze złotego koloru. Pokroić na kwadraty i podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    ulao
    autor:
    3

    Danie bardzo smaczne, wszystkim polecam!!! Ja trzymałam ciasto w piekarniku 10 min. dłużej, żeby się ładnie zarumieniło i na drugi raz dodam troszeczkę więcej soli. - 27 paź 2012

    Fiola
    autor:
    0

    Dobre! Zmniejszyłam ilość sera o połowę i dodałam trochę posiekanych oliwek. - 01 sie 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis