Pancakes borówki miód

    Pancakes borówki miód

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Lekko zmodyfikowana wersja przepisu na klasyczne amerykańskie pancakes. Danie proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Zamiast borówek można użyć również innych owoców, z malinami smakują również znakomicie. Moim faworytem w tym połączeniu są jednak borówki. Koniecznie polane miodem! Niekoniecznie tylko na śniadanie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 i 1/2 szklanki mąki
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
    • 1/2 szklanki wody mineralnej najlepiej gazowanej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szklanka borówki amerykańskiej
    • oliwa z oliwek do smażenia
    • do podania z miodem

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W większej misce przesiać mąkę, dodać jajka, mleko, cukier wanilinowy i wodę.
    2. Wszystko dokładnie wymieszać, aby pozbyć się wszystkich grudek. Masa konsystencją powinna przypominać śmietanę.
    3. Dodać borówki i delikatnie wymieszać.
    4. Na 1 łyżcze oliwy z oliwek smażyć placki aż uzyskają złotawy kolor.

    Rada

    Posypane borówkami i polane miodem smakują znakomicie.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mój Blog Kulinarny

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis