Ciasteczka herbaciane z białą czekoladą

    Ciasteczka herbaciane z białą czekoladą

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tradycyjna japońska herbata w połączeniu z białą czekoladą jest wyśmienitym dodatkiem na przyjęcia w ogrodzie i z zieloną herbatką i najlepszymi przyjaciółmi.

    Składniki
    ilość sztuk: 30 ciasteczek

    • 180 g mąki
    • 120 g masła
    • 80 g cukru
    • 8 g sproszkowanej herbaty matcha
    • jajko
    • biała czekolada

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Zagniatamy składniki na ciasto i pozostawiamy na 30 minut w lodówce.
    2. Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości 2 mm i wycinamy kółka np. szklanką lub kieliszkiem.
    3. Układamy nasze kółeczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsiusza przez 10-15 minut.
    5. Gdy nasze ciastka będą stygły roztapiamy czekoladę np. w mikrofali bądź w kąpieli wodnej. Gdy ciastka będą zimniejsze przekładamy je czekoladą i jak zostanie nam jej jeszcze trochę to można zrobić zygzaki na ciachach.
    6. Gotowe ciastka wkładamy do lodówki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis