Ciasto cukiniowe z jagodami

    Ciasto cukiniowe z jagodami

    4polubienia
    1godz.45min.


    Zrobione przez 5 osób

    Pyszne, proste ciasto z cukinią i jagodami, pachnące cynamonem. Wspaniale pasuje do popołudniowej herbaty.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 małe foremki

    • 3 jajka
    • 250 ml oleju roślinnego
    • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 450 g cukru
    • 250 g startej cukinii
    • 375 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżka mielonego cynamonu
    • 325 g świeżych jagód

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +40min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Lekko wytłuścić 4 małe foremki (12x7 cm).
    2. W dużej misce zmiksować jajka z olejem, wanilią i cukrem. Dodać cukinię i wymieszać. Dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, wymieszać.
    3. Jagody wymieszać z niewielką ilością mąki, aby nie opadły na dno ciasta, dodać do ciasta w misce i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremek.
    4. Piec przez 50 minut w rozgrzanym piekarniku, aż nóż wetknięty w środek ciasta wyjcie czysty.
    5. Studzić przez 20 minut w foremkach, a następnie wyjąć na kratkę i ostudzić całkowicie.

    Foremki:

    Zamiast 4 małych foremek można użyć 2 większych (o pojemności 900 ml). Pieczemy wtedy w tej samej temperaturze, ale o 10-20 minut dłużej.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ciasto cukiniowe z jagodami
    Ciasto cukiniowe z jagodami

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Efeb13
    autor:
    1

    Ciasto znakomite, a cukinii urosło mi mnóstwo! Aż brakuje mi pomysłów, co z nią zrobić! A tu taki fajny przepis! - 19 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis