Szparagi zapiekane z parmezanem

    Szparagi zapiekane z parmezanem

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 574 osoby

    Może to być dodatek do obiadu lub przekąska na ciepło. Kup sobie najlepszy ocet balsamiczny jaki uda Ci się znaleźć i rozkoszuj się smakiem!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 450 g cienkich świeżych szparagów
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 60 g parmezanu w wiórkach
    • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 60 ml (1/4 szklanki) lub do smaku octu balsamicznego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 230°C.
    2. Położyć szparagi na blasze do pieczenia, skropić oliwą i wymieszać, by się nią równo pokryły. Ułożyć ponownie aby wszystkie tworzyły jedną warstwę, posypać równomiernie parmezanem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
    3. Piec 12 do 15 minut w rozgrzanym piekarniku, aż ser się roztopi, a szparagi będą miękkie, ale wciąż jędrne. Podawać natychmiast na ciepłych talerzach, zroszone octem balsamicznym.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis