Żytni chleb ze śliwkami

    Żytni chleb ze śliwkami

    1polubienie
    2godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pożywny, syty i pyszny!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 500 ml ciepłej wody
    • 50 g świeżych drożdży
    • ½ łyżeczki cukru
    • 1 łyżka miodu
    • 2 łyżeczki soli
    • 500 g mąki żytniej
    • 1 i ½ łyżki mąki pszennej
    • 100 g suszonych śliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

      Rozczyn:

    1. Pół litra wody podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy cukier i trochę ciepłej (ale nie gorącej!) wody. Rozcieramy wszystko razem, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
    2. Do pozostałej wody dodajemy miód oraz sól i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia i połączenia składników.
    3. Ciasto:

    4. Do duuuuużej michy przesiewamy obie mąki. Robimy dołek, do którego wlewamy miodową wodę i rozczyn. Mieszamy wszystko widelcem do wstępnego połączenia składników, a następnie przenosimy na stolnicę mocno oprószoną mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto. Nie jest to proste, gdyż ciasto ma konsystencję raczej luźną i lepiącą.
    5. Podsypujemy mąką i wyrabiamy do momentu, w którym ciasto zacznie odchodzić od rąk, będzie zwarte i elastyczne. Kiedy tak się stanie, przekładamy ciasto do miski wysypanej mąką, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przenosimy je z powrotem na stolnicę, uderzamy pięścią, aby je odpowietrzyć i zagniatamy jeszcze ok 5 minut, w razie potrzeby oprószając mąką.
    7. Suszone śliwki kroimy na mniejsze części i zagniatamy przez 3-5 minut razem z ciastem, aby w miarę równomiernie się w nim rozłożyły. Z tak powstałego ciasta formujemy bochenek o dowolnym kształcie i układamy go na blasze posypanej delikatnie mąką. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
    8. Pieczenie:

    9. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni C. Na wierzchu chleba robimy nacięcia ostrym nożem i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu studzimy na kratce.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    wałkiem i papilotką

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis