Proste ciacho marchewkowe z kremem mascarpone

    Proste ciacho marchewkowe z kremem mascarpone

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Marchewa, miód, mascarpone i orzechy, czyli mój mały, prywatny raj.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 keksówka

    • Ciacho marchewkowe
    • 170 g startej marchewki
    • garść orzechów włoskich
    • 90 g masła
    • 160 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 opakowanie cukru wanilinowego
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 2 jajka
    • 100 g cukru
    • Krem
    • 150 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
    • 250 g mascarpone
    • 1 łyżka miodu
    • kilka orzechów włoskich do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

      Ciasto marchewkowe:

    1. Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach, a orzechy włoskie siekamy. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
    2. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.
    3. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz cynamon i mieszamy wszystko dokładnie.
    4. Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem do momentu osiągnięcia puszystej, gładkiej masy. Następnie dodajemy kolejno startą marchewkę, mąkę wymieszaną z pozostałymi suchymi składnikami oraz rozpuszczone masło. Cały czas miksujemy, aby składniki dobrze się połączyły. Na koniec wrzucamy do masy orzechy włoskie, mieszamy łyżką, aby połączyć je z masą i całość wylewamy do przygotowanej formy.
    5. Wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 40-45 minut. Aby mieć pewność, że ciasto jest upieczone, robimy „test suchego patyczka”. Po upieczeniu studzimy ciacho na kratce.
    6. Ciasto jest aromatyczne, wilgotne i pyszne. Możemy je pałaszować w takiej formie, posypać cukrem pudrem lub, tak jak ja, przełożyć kremem miodowym na bazie sera mascarpone.
    7. Krem:

    8. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa lub trzy blaty.
    9. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno.
    10. Mascarpone miksujemy z miodem, a następnie dodajemy porcjami do ubitej śmietany i łączymy na wolnych obrotach miksera na jednolity, puszysty krem.
    11. Blaty ciasta przekładamy kremem, smarujemy jego wierzch, a całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    wałkiem i papilotką

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis