Drożdżowe bułki z kaszą gryczaną

    Drożdżowe bułki z kaszą gryczaną

    1polubienie
    3godz.25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Na ciepło i na zimno, na śniadanie i na obiad, w domu i do pracy... każdy powód jest dobry, żeby sobie taką jedną zeżreć!

    Składniki
    ilość sztuk: 10 bułek

    • Ciasto
    • ½ kg mąki pszennej
    • 50 g drożdży
    • 1 jajko
    • 50 g masła
    • 250 ml mleka
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • Farsz
    • 150 g ugotowanej kaszy gryczanej
    • 1 duża cebula (lub 2 małe)
    • 1 łyżka masła do smażenia
    • sól i świeżo zmielony pieprz kolorowy do smaku
    • ½ łyżeczki majeranku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.25min. 

      Rozczyn:

    1. Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka, łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    2. Ciasto:

    3. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski lub na stolnicę, dodajemy sól, rozczyn, jajko i pozostałe mleko. Zagniatamy gładkie ciasto i wyrabiamy je ok. 15 minut. Następnie wlewamy masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Tak przygotowane ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 60 minut.
    4. Farsz:

    5. Gdy ciasto wyrasta, zabieramy się za przygotowanie farszu. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę siekamy i szklimy na maśle z odrobiną soli, pieprzu i majeranku. Dodajemy kaszę i mieszamy wszystko razem.
    6. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, formujemy wałek, a następnie dzielimy go na 10-12 części. Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na placuszek, na który nakładamy ok. 1-1,5 łyżki farszu. Brzegi zlepiamy, jak na pierogi i formujemy podłużną bułeczkę. Układamy na wysmarowanej masłem lub margaryną blasze, łączeniami do dołu. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na ok. 20-30 minut do ostatniego wyrośnięcia.
    7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Wyrośnięte buły pieczemy 55 minut. Zajadamy na ciepło lub wystudzone. Można także podgrzewać.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    wałkiem i papilotką

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis