Muffiny z marcepanem i ... prawdziwy domowy marcepan!

    Muffiny z marcepanem i ... prawdziwy domowy marcepan!

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przez wiele lat żyłam w przekonaniu, że nie cierpię marcepanu. Okazało się, że to tylko i wyłącznie z tego powodu, iż... nigdy wcześniej nie jadłam PRAWDZIWEGO marcepanu. Jego smak jest dużo bardziej subtelny, a jednocześnie bardziej wyrazisty, bo nie upychamy tam żadnej chemii i zapychaczy, które powodują, że marcepan może ślęczeć na sklepowej półce 2 lata. Podstawa to migdały, cukier i woda różana.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 muffinek

    • Marcepan
    • 100 g migdałów
    • 100 g cukru pudru trzcinowego
    • 1 łyżka wody różanej
    • kilka kropli olejku migdałowego
    • Muffiny
    • 100 g marcepanu, rozkruszonego w palcach lub pokrojonego na kawałki
    • 340 g mąki pszennej
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 jajka
    • 80 g oleju
    • 200 g jogurtu naturalnego
    • 80 g cukru pudru trzcinowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

      Marcepan:

    1. Migdały sparzamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, aby skórka zmiękła. Gdy tak się stanie, migdały obieramy i blendujemy lub mielimy, aby miały konsystencję piasku.
    2. Następnie łączymy je z cukrem pudrem, wodą różaną i olejkiem migdałowym i zagniatamy na jednolitą masę. Dziecinnie proste! Prawdziwy aromatyczny marcepan w ciągu kilku sekund wychodzi nam spod rąk!
    3. Tak przygotowaną masę formujemy w dowolny kształt (kostkę lub chlebek) i przechowujemy w lodówce. Ja zawsze robię marcepan z podwojonej ilości podanych składników, formuję niewielkie chlebki i połowę zostawiam, a drugą połowę oblewam rozpuszczoną gorzką czekoladą.
    4. Muffiny:

    5. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
    6. Marcepan kroimy na kawałki lub rozkruszamy w palcach.
    7. Do miski wsypujemy mąkę, sól i proszek do pieczenia.
    8. W oddzielnej misce łączymy składniki mokre (jajka, olej i jogurt), a następnie łączymy trzepaczką z cukrem trzcinowym.
    9. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
    10. Na samym końcu dodajemy marcepan i znów przez moment mieszamy.
    11. Ciasto wykładamy łyżką do 2/3 wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut.

    Rada:

    Muffiny można oczywiście przygotować z gotowego marcepanu. Przepis zarówno na masę marcepanową, jak i muffiny odnalazłam w prasie przy okazji reklamy cukru Diamant. Sądzę, że cukier puder trzcinowy można zastąpić zwykłym cukrem pudrem, jednak polecam dorzucić 2 zł i wykonać masę wedle tego przepisu. Jest dużo bardziej aromatyczna i ma przepiękny piaskowy kolor.

    Woda różana:

    Ja używam i polecam tę: http://www.mniammniam.com/sklep/12368,Woda_rozana_250_ml_House_of_Orient.html

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    wałkiem i papilotką

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis