Herbaciano-kminkowe chlebki

    Herbaciano-kminkowe chlebki

    1polubienie
    2godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Podobno to tradycyjne chlebki z Dobromila. Wielbiciele zapachu kminku będą wniebowzięci.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 małe lub 2 większe chlebki

    • herbata czarna lub Earl Grey
    • 50 g świeżych drożdży
    • 1 łyżka cukru
    • 1 szklanka mleka
    • 250 g mąki pszennej
    • 250 g mąki żytniej
    • 1 łyżka soli
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 jajko
    • kminek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

      Esencja herbaciana:

    1. Do szklanki wrzucamy 2 torebki herbaty czarnej, wedle gustu i uznania może to być herbata cejlońska, japońska, Earl Grey itp. Nie powinna być to w żadnym wypadku herbata smakowa! Zalewamy wrzącą wodą do 1/3 wysokości szklanki, przykrywamy spodkiem i odstawiamy na ok. godzinę. Następnie usuwamy torebki i odstawiamy gotowy ekstrakt. Będziemy nim smarować wyrośnięte chlebki przed pieczeniem.
    2. Rozczyn:

    3. Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy cukier, ciepłe mleko i 2 łyżki mąki. Rozcieramy wszystko razem, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut do wyrośnięcia.
    4. Ciasto:

    5. Do duuuuużej michy lub na stolnicę przesiewamy pozostałą mąkę pszenną i żytnią, mieszamy z solą i rozczynem. Dodajemy 2 łyżki oliwy i wbijamy jajko, mieszamy do połączenia składników. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto. Na tym etapie powinno zrobić się zwarte i elastyczne. Kiedy ciasto jest gotowe (wystarczy ok 7-10 minut wyrabiania) wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przenosimy je z powrotem na stolnicę i dzielimy na dwie lub cztery równe części (stolnicę możemy delikatnie oprószyć mąką, choć nie jest to konieczne). Formujemy małe bochenki chlebka i przenosimy na natłuszczoną masłem blachę piekarnikową. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
    7. Pieczenie:

    8. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Chlebki smarujemy esencją herbacianą i posypujemy kminkiem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut do ładnego zrumienienia.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    wałkiem i papilotką

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis