Cynamonowa chałka

    Cynamonowa chałka

    1polubienie
    3godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Miękka i aromatyczna chałka, najlepsza oczywiście na ciepło, posmarowana masłem i pałaszowana ze szklanką mleka.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 chałki

    • 50 g świeżych drożdży
    • ½ szklanki cukru
    • 1 i ½ szklanki ciepłej wody
    • 5 szklanek mąki
    • ½ łyżeczki soli
    • ok. 100g miękkiego masła
    • 3 jajka
    • 1 żółtko
    • mielony cynamon

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +2godz.15min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.50min. 

      Rozczyn:

    1. Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy cukier i ciepłą wodę. Rozcieramy wszystko razem, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
    2. Ciasto:

    3. Do duuuuużej michy lub na stolnicę przesiewamy 3 szklanki mąki (u mnie pszenna tortowa, typ 450), mieszamy z solą i rozczynem. Dodajemy 3 łyżeczki masła i wbijamy jajka, mieszamy do połączenia składników.
    4. Następnie przesiewamy do miski kolejne 1 i ½ szklanki mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto. Na tym etapie powinno zrobić się zwarte i elastyczne. Kiedy tak się stanie, stolnicę lub blat roboczy oprószamy pozostałą ½ szklanki mąki i energicznie wyrabiamy na nim ciasto.
    5. Kiedy ciasto jest gotowe (wystarczy ok 7-10 minut wyrabiania) wkładamy je do miski i natłuszczamy pozostałym masłem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przenosimy je z powrotem na stolnicę i dzielimy na dwie równe części (stolnicę możemy delikatnie oprószyć mąką, choć nie jest to konieczne). Jedną część ciasta odkładamy na bok, a tę, która została na stolnicy delikatnie zagniatamy i rozkrajamy na 3 równe części. Formujemy z nich wałki o ok. 3 cm średnicy i splatamy w warkocz. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. Tak oto otrzymaliśmy dwie zgrabne chałki.
    7. Dwie foremki keksówki natłuszczamy starannie masłem, a następnie przenosimy do nich nasze chałki. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
    8. Pieczenie:

    9. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Chałki smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżeczką wody i posypujemy cynamonem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30-35 minut do ładnego zrumienienia. Niech nie zwiedzie Was ciemna skórka chałki! Pamiętajmy, że posypana jest cynamonem, więc będzie ciemniejsza niż tradycyjna chałka.
    10. Po upieczeniu zostawiamy na 1-1,5 godziny do wystygnięcia, a następnie wyjmujemy z keksówek. Właściwie, to same z nich wyskoczą, jak tylko lekko przechylimy foremkę.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    wałkiem i papilotką

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis