Proste ciacho bananowe z orzechami

    Proste ciacho bananowe z orzechami

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Niemożliwie aromatyczne... zapach tego ciasta, kiedy się piecze czuć w całym domu. Banany, cynamon i orzechy tworzą pyszną triadę!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 chlebek

    • 2 szklanki mąki
    • 1 szklanka płatków owsianych
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżki cynamonu
    • 5 dojrzałych bananów
    • 200 g margaryny
    • 2 szklanki cukru
    • 3 jajka
    • 1/3 buteleczki aromatu waniliowego
    • 100 g rodzynek
    • dowolne orzechy do posypania (u mnie orzechy włoskie, laskowe, nerkowce i fistaszki; mniej więcej po garści każdych)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Klasyczną prostokątną formę smarujemy margaryną. (Uwaga! Nie wykładamy papierem do pieczenia, gdyż ciasto jest bardzo wilgotne przez obecność bananów, w związku z czym papier niemożliwie nasiąka wilgocią, a po upieczeniu ciężko usunąć go ze spodu ciasta).
    2. Mąkę przesiewamy, a następnie dodajemy do niej płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
    3. Banany obieramy ze skóry, wrzucamy do miski i rozgniatamy dokładnie widelcem lub blendujemy na papkę.
    4. Margarynę ucieramy z cukrem, a kiedy składniki dobrze się połączą, dodajemy kolejno po jednym jajku, cały czas miksując. Najlepiej będzie, jeśli jajka i margaryna będą w temperaturze pokojowej – wtedy masa z pewnością nam się nie zwarzy. Następnie dodajemy na zmianę mąkę z pozostałymi suchymi składnikami i rozgniecione banany (zaczynamy i kończymy mąką). Miksujemy przez cały czas. Na samym końcu dodajemy aromat waniliowy i miksujemy jeszcze przez chwilę, aby ładnie rozszedł się w masie. Odkładamy mikser. Teraz już tylko wrzucamy do masy rodzynki i rozprowadzamy je w cieście za pomocą drewnianej łyżki.
    5. Ciasto wlewamy do przygotowanej blachy i posypujemy orzechami. (Można mieszać najróżniejsze orzechy lub użyć gotowej mieszanki. Jeśli lubimy szczególnie jakiś określony rodzaj orzechów – możemy posypać ciasto tylko nimi). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 45 minut.
    6. Pod koniec pieczenia możemy zrobić „test suchego patyczka”, ale na niewiele się zda, bo ciasto jest wilgotne i możemy trafić na banany, które będą miały konsystencję kleistą. Najlepiej zatem zaufać zmysłom... Gdy ciasto jest wyrośnięte, ma ciemny, brązowy kolor i pachnie niezwykle aromatycznie, znaczy to, że gotowe. Wtedy ciacho wyciągamy i pozwalamy całkowicie ostygnąć w blaszce.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    wałkiem i papilotką

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis