Sałatka grecka z komosą ryżową

    Sałatka grecka z komosą ryżową

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszna, lekka sałatka z komosą ryżową, fetą i oliwkami, bogata w witaminy i białko. Doskonała na imprezy i do potraw z grilla.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 szkl. wody
    • 1 szkl. komosy ryżowej, przepłukanej
    • 1/3 szkl. oliwy z oliwek
    • 1/3 szkl. oliwek Kalamata pokrojonych w plasterki
    • 1/3 szkl. pokruszonego sera feta
    • 1/3 szkl pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
    • 2 łyżki liści bazylii, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +15min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W garnku zagotować komosę w wodzie. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować przez ok. 15-20 min. aż komosa będzie miękka i wchłonie całą wodę.
    2. Przełożyć komosę do dużej miski i odstawić aby całkiem ostygła.
    3. Ostudzoną komosę polać oliwą i wymieszać. Dodać resztę składników. Dla smaku można też dodać sok z cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis