Szparagi w szynce parmeńskiej

    Szparagi w szynce parmeńskiej

    7polubień
    20min.


    Zrobione przez 228 osób

    Bardzo prosta i elegancka przystawka. Szparagi zawija się w plasterki szynki parmeńskiej (prosciutto), a następnie piecze, aż będą chrupiące. Można je przygotować wcześniej, a tuż przed podaniem tylko upiec.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 16 świeżych szparagów z przyciętymi końcówkami
    • 16 plasterków szynki parmeńskiej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 220°C. Wyłożyć blachę do pieczenia folią aluminiową i nasmarować oliwą.
    2. Każdego szparaga owinąć jednym plasterkiem szynki, zaczynając od dołu i okręcając ku górze. Ułożyć owinięte szparagi na przygotowanej blasze do pieczenia.
    3. Piec przez 5 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć i potrząsnąć blachą tam i z powrotem, aby odwrócić szparagi na drugą stronę. Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut, aż szparagi zmiękną, a szynka stanie się krucha. Podawać natychmiast.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis