Musztardowe babeczki z kremem łososiowym

    Musztardowe babeczki z kremem łososiowym

    1polubienie
    57min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszne, puszyste babeczki z nadzieniem z serka śmietankowego i wędzonego łososia, będą idealne na każde przyjęcie! Uwaga! Można zmniejszyć wszystkie składniki o połowę.

    BeataŚniechowska Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 12 babeczek

    • 100 g roztopionego masła
    • 6 jaj
    • sól
    • pieprz
    • 3 łyżki musztardy, np. dijon
    • 200 g mąki
    • 5 g proszku do pieczenia
    • 2 łyżki małych kaparów (bardzo dobrze odsączonych z zalewy, powinny być suche)
    • Masa łososiowa
    • 180 g wędzonego łososia
    • 300 g serka śmietankowego (typu Philadelphia)
    • 2 łyżki jogurtu greckiego
    • skórka otarta z 1 cytryny (tylko zest, bez albedo) + 1 łyżka soku
    • 2-3 łyżki bardzo drobno posiekanego koperku
    • mielony czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 57min. 

      Babeczki:

    1. Rozpuszczamy masło na bardzo wolnym ogniu, żeby się nie sklarowało, studzimy.
    2. Dodajemy do całych jajek, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy z musztardą.
    3. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia, mieszamy, dodajemy resztę składników.
    4. Wypełniamy silikonowe babeczki do 70% wysokości masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st C. Pieczemy na złoty kolor ok. 12 minut.
    5. Masa łososiowa:

    6. W międzyczasie przygotowujemy serek łososiowy do babeczek. Do miski przekładamy serek, jogurt, łososia i miksujemy blenderem na gładką masę. Gęstość masy kontrolujemy jogurtem greckim. Do serka dodajemy koperek, skórkę i sok z cytryny i mieszamy.
    7. Upieczone babeczki studzimy na kratce. Łyżeczką lub takim przyrządem jak na zdjęciu wycinamy otwór w ostudzonej babeczce i napełniamy ją kremowym twarożkiem.
    8. Wierzch babeczki wyrównujemy łopatką cukierniczą i posypujemy grubo mielonym czarnym pieprzem. Do dekoracji możemy użyć również: plasterki cytryny, większe kawałki koperku i kapary.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Laboratorium w kuchni

    Zobacz jak to zrobić!

    Musztardowe babeczki z kremem łososiowym
    Musztardowe babeczki z kremem łososiowym

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis