Szparagi gotowane na parze

    Szparagi gotowane na parze

    4polubienia
    30min.


    Zrobione przez 121 osób

    Dzięki tej metodzie nawet grube i twarde szparagi staną się miękkie i smaczne! Spróbuj też użyć sosu vinaigrette zamiast masła.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 pęczek szparagów
    • 1 łyżeczka masła
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 3 szklanki wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wlać wodę do dolnej części zestawu garnków do gotowania na parze. Dodać sól i masło i doprowadzić wodę do wrzenia.
    2. Odciąć suche końce szparagów. Jeśli szparagi są grube, oskrobać lekko ich skórę obieraczką do warzyw. Umieścić szparagi w górnej części zestawu garnków, przykryć i gotować na parze od 5 do 10 minut, w zależności od grubości szparagów, lub aż staną się miękkie.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    JerzyNajda
    autor:
    5

    - - 17 kwi 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis