Lekko i egzotycznie – przepis na ciasto kokosowo-migdałowe bez pieczenia

    Lekko i egzotycznie – przepis na ciasto kokosowo-migdałowe bez pieczenia

    2polubienia
    2godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Latem chętnie sięgamy po słodkie przekąski lub orzeźwiające lody, rezygnując z ciężkich, tuczących deserów. Nie brakuje jednak okazji, podczas których na stołach tradycyjnie już królują ciasta. Gdy rośnie temperatura za oknem, przygotujmy delikatne i puszyste ciasto z egzotyczną kokosową nutą od Siesty! Przyjęcia, garden party, komunie, urodziny – to wydarzenia, na których dla gości nie może zabraknąć dań na słodko. Ciasta są klasycznym i pewnym wyborem! Niezależnie od pory roku, możemy przygotować pyszności oparte na różnych kreatywnych składnikach. Wiosną i latem zdecydowanie warto postawić na lekkie ciasta, które można przygotować w prosty sposób, bez pieczenia.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha

    • 2 opakowania budyniu waniliowego
    • 1 l mleka 3,2%
    • 2-3 pełne łyżki cukru
    • 1 laska wanilii
    • 1 kostka masła
    • 2 opakowania wiórków kokosowych Siesta
    • 2 paczki dużych krakersów (na blachę ciasta)
    • 1 opakowanie płatków migdałów Siesta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Przygotować budyń. W tym celu zagotować 2 szklanki mleka + 2-3 czubate łyżki cukru. W ½ szklanki mleka rozrobić 2 opakowania budyniu tak, by powstał jednolity płyn. Następnie wlać rozrobione budynie do gotujące się mleka i wymieszać. Ostudzić, dodać wanilię.
    2. Do ostudzonego budyniu dodać masło. Zmiksować do uzyskania puszystej masy.
    3. Wsypać do niej 1 opakowanie wiórków Kokosowych Siesta. Wymieszać.
    4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć warstwę krakersów, na nie wyłożyć ½ masy budyniowej i przykryć warstwą krakersów.
    5. Na wierzch wyłożyć pozostałą ½ masy budyniowej i posypać obficie wiórkami kokosowymi Siesta oraz płatkami migdałów Siesta.
    6. Schłodzić w lodówce, a następnie pokroić na porcje wielkości krakersów.

    Rada

    Wiórki kokosowe Siesta 90 g, cena: ok. 2,60 zł
    Migdały płatki Siesta 60 g, cena: ok. 3,90 zł

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis