Sałatka z grillowanym kurczakiem i odrobiną marchewkowej pikanterii

    Sałatka z grillowanym kurczakiem i odrobiną marchewkowej pikanterii

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jest to ulubiona sałatka moich znajomych, podczas wakacyjnego grillowania.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 200 g fileta z kurczaka
    • 100 g świeżego szpinaku
    • 1 łyżka masła
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 cukinia
    • 2 pomidory
    • 2 ogórki gruntowe
    • 1 paczka chipsów CRISPY NATURAL Marchew na ostro
    • Marynata
    • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
    • 1 łyżka oleju
    • sól, pieprz
    • Sos
    • 1 limonka
    • sól, pieprz
    • 1 łyżka oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Kurczaka kroimy w kawałki i umieszczamy w marynacie na co najmniej pół godziny (mięso marynujemy w lodówce).
    2. Szpinak myjemy, kilka listków zostawiamy do ozdoby, a resztę przekładamy do garnka, dodajemy masło, przeciśnięty czosnek i gotujemy na małym ogniu kilka minut, aż szpinak zmięknie.
    3. Warzywa kroimy w kawałki. Cukinię grillujemy na patelni. To samo robimy z kurczakiem. Na talerz wykładamy szpinak, układamy na nim kurczaka, warzywa umieszczamy obok.
    4. Z limonki wyciskamy sok i z połowy ścieramy skórkę, dodajemy sól, pieprz oraz oliwę i tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Całość przyozdabiamy listkami szpinaku. Na sam koniec posypujemy pokruszonymi chipsami CRISPY NATURAL Marchew na ostro.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis