Ciasto toffi

    Ciasto toffi

    2polubienia
    10godz.40min.


    Zrobione przez 8 osób

    Ciasto bardzo kremowe, delikatne i choć wydaje się, że jest bardzo słodkie to połączenie z budyniem trochę ucisza tą wielką słodycz. Ciasto szybkie w przygotowaniu, tak jak szybko się robi tak szybko znika z talerzy, przynajmniej w mojej rodzinie :) Gorąco polecam!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha

    • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
    • 2 szklanki mleka
    • 2,5 łyżeczki cukru
    • Pół kostki masła
    • 6 paczek herbatników
    • 1 puszka masy kajmakowej
    • 400 g schłodzonej śmietanki kremówki (30% lub 36%)
    • Łyżeczka cukru pudru
    • Tabliczka gorzkiej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +10godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 10godz.40min. 

    1. Proszek budyniowy wymieszać z 1/2 szklanki zimnego mleka i dodać cukier.
    2. Pozostałe mleko zagotować w rondelku i wlać rozrobiony proszek cały czas mieszając, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje, ugotowany budyń odstawić i zaczekać aż ostygnie.
    3. Masło należy utrzeć mikserem aby było kremowe (najwyższe obroty). Stopniowo dodawać przestygnięty budyń (zmniejszyć obroty) - wszystko razem musi się dobrze wymieszać.
    4. Dno blaszki wyłożyć herbatnikami, na wierzchu równomiernie rozsmarować masę kajmakową, na masę wyłożyć znów herbatniki.
    5. Następnie rozprowadzić masę budyniową i przykryć ją pozostałymi herbatnikami.
    6. Śmietanę ubić na sztywno i dodać cukier puder.
    7. Wierzch równomiernie posmarować bitą śmietaną.
    8. Czekoladę należy zetrzeć na tarce najlepiej na grubych oczkach.
    9. Całe ciasto obsypać czekoladą i wstawić do lodówki co najmniej na 10 h aby zmiękło oraz się przegryzło. Życzę smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis