Suszona wołowina po kozacku

    Suszona wołowina po kozacku

    1polubienie
    18godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przedstawię wam przepis na suszoną wołowinę, przekazywany w mojej rodzinie od pokoleń. Tak, wiem, że ojczyzną beef jerky jest Ameryka, ale my w naszych stronach mamy równie ciekawy i przepyszny przepis na tę potrawę. Zapraszam do spróbowania.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 1 kg wołowiny z udźca
    • 2 łyżki lubczyku
    • 1 łyżka kminku
    • 2 łyżki miodu
    • 1 główka czosnku
    • 3 łyżki papryki słodkiej
    • 2 łyżki pieprzu
    • 40 ml bimbru (jak nie masz może być siwucha lub w najgorszym przypadku jasna whisky)
    • sól i dużo pieprzu
    • 40 ml octu
    • Posypka : czosnek suszony, cukier brązowy, pieprz i sól w proporcji 1:1:1:0,5

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 8godz.  ›  +10godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 18godz.20min. 

    1. Wołowinę przytnij w paski max 1/2 cm (tak takie) grubości (warto ją zmrozić, będzie się lepiej kroiła), najlepiej wzdłuż włókien!!
    2. Składniki marynaty wymieszaj i dokładnie wymieszaj z mięsem, ugniatając i wciskając w mięso. Zostaw na noc.
    3. Po nocy wyjmij z marynaty i umyj pod zimną wodą.
    4. Następnie ułóż na papierze w piekarniku rozgrzanym do temp. 65 stopni C (z termoobiegiem) i posyp posypką z jednej strony. Susz ok 7-8 godz.

    Rada

    Przechowywać naczyniu z gruboziarnistą sola na spodzie. Zakochacie się. Polecam na wyprawy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie