Suszone mięso wołowe „jerky”

    Suszone mięso wołowe „jerky”

    5polubień
    1dzień4godz.


    Zrobione przez 176 osób

    Jest to najlepsze marynowane suszone mięso jakie kiedykolwiek jadłem, a próbowałem ich sporo. Zobaczycie, że dacie mi za to nagrodę! Kiedy tylko mogę, używam do tego przepisu dziczyzny, ale niedrogi rumsztyk wołowy czy udziec też się znakomicie sprawdzają. A na dodatek piecze się je w zwykłym piekarniku!

    Składniki
    ilość sztuk: 2 kg

    • 1800 g wołowego rumsztyka lub udźca
    • 4 łyżki cebuli w proszku
    • 1 i 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
    • 1 i 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
    • 2 szczypty soli
    • 1 łyżeczka włoskiej mieszanki ziołowej
    • 1 szklanka sosu Worcestershire
    • 1 szklanka sosu sojowego
    • 1 łyżeczka ostrego sosu chili

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 4godz.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień4godz.30min. 

    1. Usunąć z mięsa wszelki tłuszcz i pokroić je w paski nie grubsze niż 0,5 cm. W dużej misce wymieszać cebulę w proszku z papryką, czosnkiem granulowanym, solą i przyprawą włoską. Wymieszać z sosem Worcestershire, sojowym i ostrym z chili. Włożyć mięso do zamykanego naczynia i zalać marynatą. Przykryć i przechowywać w lodówce przez 24 godziny.
    2. Ruszt w piekarniku umieścić na najwyższym poziomie. Na dnie piekarnika rozłożyć folię aluminiową, aby zabezpieczyć przed kapiącymi sosami. Nagrzać piekarnik do 65°C.
    3. Przez górne części pasków mięsa poprzewlekać długie wykałaczki (np. do szaszłyków) i porozwieszać paski mięsa na wykałaczkach na ruszcie. Piec w nagrzanym piekarniku przez 4 godziny lub do momentu, aż mięso będzie wystarczająco suche.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    beteseriada
    autor:
    8

    suszone mięso jest rewelacyjne, jednak zastępuję czosnek granulowany - prawdziwym więcej o samym suszonym mięsie: http://prawdziwypreppers.wordpress.com/2012/11/21/przygotowywanie-zywnosci-na-czas-kryzysu-zywnosc-dlugoterminowa-cz-ii-suszenie/ - 20 lis 2012

    w.rownanek
    autor:
    7

    Od momentu kiedy pierwszy raz zasmakowałem w suszonej wołowinie stała się ona moim ulubionym przysmakiem turystycznym ale nie tylko. To niesamowite jak mocno przywny jest ten specyfik i na jak wiele sposobów można go wykorzystać. Zapraszam również do sprawdzeni mojego przepisu: http://www.nocpodgwiazdami.pl/suszona-wolowina-doskonaly-przepis pozdrawiam i smacznego - 06 lis 2014

    autor:
    4

    Wczoraj zrobiłem wołowinkę ściśle według powyższego przepisu.Dzisiaj o 17.15 rozpocząłem suszenie. Czes dłuży się niesamowicie, a emocje sięgają zenitu. Jak wypróbuję zastanowię się nad piątą gwiazdką. c.d.n. - 25 kwi 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis