Zupa klopsowa

    Zupa klopsowa

    3polubienia
    5godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Popularna zupa klopsowa z mięsnymi kulkami ugotowana na wywarze w wersji „lajt”. Przyprawiona lubczykiem, gałką muszkatołową i majerankiem.

    DominikCyrylStajnbart Kujawsko-pomorskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Zupa
    • 500 g mięsa drobiowego z kością (najlepiej grzbiety, szyje, skrzydła, itp.)
    • 2 średnie lub 4 małe marchewki (250 g)
    • 1 średnia cebula (150 g)
    • kawałek korzenia selera (150 g)
    • kawałek pora (100 g)
    • mały pęczek lubczyku (patrz zdjęcia)
    • 2 liście laurowe
    • kilka ziaren ziela angielskiego
    • ok. 10 ziaren czarnego pieprzu
    • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka suszonego majeranku
    • sól
    • Klopsy
    • kawałek czerstwej bułki (10-15 g)
    • 100 ml mleka > 3%
    • 1 duże (L) jajko
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • 2 szalotki
    • 500 g mielonej wieprzowej szynki (lub łopatki, albo innej części wg upodobań)
    • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
    • sól
    • Do podania
    • gotowane ziemniaki
    • natka pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 5godz. 

    1. Marchewki obieramy i kroimy w nieduże słupki o długości kilku centymetrów. Cebulę obieramy. Korzeń selera kroimy na kilka mniejszych kawałków. Pora możemy podzielić na mniejsze części jeśli tak będzie wygodniej.
    2. Do dużego garnka wlewamy 4 litry wody. Wkładamy mięso, dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli i zaczynami podgrzewać. Gdy woda zbliżać się będzie do wrzenia odszumowujemy jak bulion.
    3. Dodajemy marchewkę, seler, cebulę i pora oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz ziarnisty i lubczyk. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy powoli pod częściowym przykryciem przez 2 godziny i 15 minut. Jeśli w międzyczasie na powierzchni pojawi się szum lub nadmiar tłuszczu, usuwamy je. Powinniśmy otrzymać między 2,5 a 3 litry wywaru.
    4. Bułkę namaczamy w mleku przez 30-60 minut. Następnie odciskamy z niej nadmiar wchłoniętego mleka i dość drobno siekamy. Jajko rozłupujemy pozostawiając z niego jedynie żółtko.
    5. Szalotki obieramy i również dość drobno siekamy. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy na nim posiekaną szalotkę przez ok. 2 minuty często mieszając. Przestawiamy na bardzo mały ogień i smażymy jeszcze powoli przez 3-4 minuty nadal mieszając.
    6. W dużej misce mieszamy ze sobą mielone mięso, bułkę, żółtko, usmażoną szalotkę razem z użytym do tego celu olejem oraz przyprawy: słodką i ostrą paprykę oraz 1 łyżeczkę soli. Wyrabiamy starannie na możliwie jednolitą masę, po czym formujemy kształtne, niezbyt duże klopsiki – z tej ilości mięsa powinno ich powstać 12-15 sztuk.
    7. Z gotowego wywaru usuwamy mięso i wszystkie warzywa oprócz marchewki. Doprowadzamy go do lekkiego wrzenia i wrzucamy partiami klopsiki – po 3-4 sztuki. Parzymy je przez ok. 1 minutę po czym odławiamy. Przed dodaniem każdej kolejnej partii upewniamy się, że wywar jest na granicy wrzenia. Ostatniej z nich jednak już nie wyławiamy, lecz wkładamy ponownie wcześniej sparzone klopsy.
    8. Klopsy gotujemy dość powoli pod częściowym przykryciem przez kolejne 25 minut. W międzyczasie dodajemy 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej oraz sól do smaku – zwykle ok. 1 łyżeczki. Jeśli w trakcie gotowania klopsów na powierzchni pojawi się pochodzący od nich szum lub nadmiar tłuszczu, należy go usunąć.
    9. Klopsy i marchewkę przekładamy do osobnego garnka, do którego przelewamy przez gęste sito również wywar; dzięki temu zupa będzie klarowniejsza. Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę majeranku. Warto, aby zupa odstała jeszcze ok. 1 godziny, dzięki czemu smaki przypraw rozejdą się równomiernie po składnikach i wywarze. Po upływie tego czasu można ewentualnie raz jeszcze doprawić ją do smaku.

    Rada

    Podajemy z gotowanymi ziemniakami i zieloną pietruszką.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    marysqq
    autor:
    0

    bardzo dobra zupa klopsowa, ale ja swoja zaciagnelam i zabielilam bo jakos wersja light do nas nie przemawiala musi byc po domowemu! - 22 sie 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis