Kompot z czereśni

    Kompot z czereśni

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Kompot czereśniowy, czyli najprostszy sposób za przechowanie soczystych, słodkich owoców do zimy. Owoce (po wydrylowaniu) proponuję zużyć do ciast albo deserów.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiki po 500 ml

    • 1 kg czereśni, wymytych
    • 1 l wody
    • 150 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Wysterylizować 4 półlitrowe słoiki i ich nakrętki. Czereśnie umyć i usunąć ogonki.
    2. Nałożyć czereśnie do słoiczków, zostawiając trochę wolnego miejsca od góry.
    3. Zagotować litr wody, dodać cukier i mieszać, aby się rozpuścił.
    4. Gorącym płynem zalewać czereśnie, zostawiając ok. 5 mm wolnego od góry słoika. Porządnie zakręcić słoiki.
    5. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, włożyć słoiki i zalać wodą. Przykryć garnek i zagotować na niedużym ogniu. Gotować przez 20 minut od momentu wrzenia.
    6. Po tym czasie zdjąć z ognia i odczekać aż słoiki wystygną. Wyjąć z garnka i odstawić w chłodne, zacienione miejsce.

    Zobacz jak to zrobić!

    Kompot z czereśni
    Kompot z czereśni
    Jak sterylizować słoiki
    Jak sterylizować słoiki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis