Tort malinowy

    Tort malinowy

    1polubienie
    1godz.35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszny tort z domowym kremem :) Może być z malinami, może być też z truskawkami. Z czym chcecie :D Podstawa to biszkopt i lekki, maślano-budyniowy krem :)

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tort

    • Ciasto
    • 1 kostka masła
    • 2 szklanki cukru
    • jedna łyżka cukru waniliowego
    • 4 jajka (całe)
    • 4 szklanki mąki
    • 2 łyżki proszku do pieczenia
    • 2 szklanki mleka
    • Krem
    • 2 budynie waniliowe z cukrem
    • 500 ml mleka
    • 1,5 kostki miękkiego masła
    • pół szklanki cukru pudru
    • około pół kg malin
    • opcjonalnie łyżka kakao do ozdoby

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Masło o temperaturze pokojowej ubij mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami do połączenia składników.
    2. Dodaj po trochu 4 szklanki mąki przesianej z proszkiem do pieczenia (dodaj porcję mąki, wymieszaj mikserem na szybkich obrotach i tak dalej). Nie wsypuj całej mąki na raz, bo powstaną grudki.
    3. Dodawaj po trochu mleka do masy i wymieszaj dokładnie. Ciasto ma być dość lekkie, ale nie tak rzadkie jak na naleśniki. Postaraj się ubijać na najwyższych obrotach miksera, żeby się napowietrzyło.
    4. Przelej do tortownicy wysmarowanej masłem i piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C. Pod koniec pieczenia sprawdź drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta. Jeśli patyczek wyjdzie suchy, to znak że ciasto gotowe.
    5. Kiedy ciasto będzie dochodzić w piekarniku zacznij robić budyń na krem. W tym celu wymieszaj dwa budynie ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj budyń. Gotuj, aż budyń będzie bardzo gęsty. Odstaw do ostudzenia.
    6. Kiedy biszkopt będzie upieczony i ostudzony, przetnij go na pół, najlepiej naprężoną nitką.
    7. Krem:

    8. Kiedy budyń będzie zimny, możesz zacząć robić krem. Miękkie masło ubijaj z cukrem pudrem, aż stanie się puszyste. Dodawaj po łyżce budyniu i miksuj. Krem powinien być puszysty. Dla pewności sprawdź jego słodkość.
    9. Przełóż kremem ciasto. Ja dodałam na krem świeże maliny.
    10. Udekoruj górę malinami i kremem. Smacznego :)

    Rada:

    Budyń do kremu musi być zimny i bardzo gęsty. Inaczej będzie leisty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis