Köfte z mielonej wołowiny z tabouleh i sosem kebab - gyros

    Köfte z mielonej wołowiny z tabouleh i sosem kebab - gyros

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Dla miłośników kuchni orientalnej.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • Köfte
    • 150 g mielonej wołowiny
    • 2 łyżki gęstego jogurtu
    • 1 mała posiekana cebula
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 1 łyżka bułki tartej
    • 1 płaska łyżeczka kuminu
    • 1/2 łyżeczki sumaku
    • garść posiekanej natki pietruszki
    • garść posiekanej mięty
    • sól, pieprz
    • Tabouleh
    • 1 miseczka kuskusu przygotowanego wg przepisu na opakowaniu
    • 1 pomidor, pokrojony w drobną kostkę
    • 3 ogórki gruntowe obrane i pokrojone w drobną kostkę
    • sok z 1/2 cytryny
    • garść posiekanej natki pietruszki
    • garść posiekanej mięty
    • 2-3 łyżki oliwy
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

      Köfte:

    1. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, przyprawić, schłodzić. Formować kulki lub podłużne kotleciki. Smażyć na patelni grillowej ok. 2 min po każdej stronie.
    2. Tabouleh:

    3. Kuskus wymieszać z warzywami i ziołami, dodać zioła, przyprawić solą i pieprzem. Schłodzić.
    4. Köfte podawać na patyczkach, na zimno lub gorąco z tabouleh i sosem. Użyłam całkiem smacznego sosu kebab - gyros z Folwarku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis