Eklerki z masą budyniową

    Eklerki z masą budyniową

    2polubienia
    1godz.25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne, eleganckie ciastka, które sprawdzą się podczas każdych świąt, urodzin, imienin czy na innych, rodzinnych, firmowych okazjach.

    Składniki
    ilość sztuk: 20 eklerków

    • Ciasto
    • 1 szklanka (250 ml) wody
    • 150 g masła
    • 200 g mąki pszennej
    • 5 jajek
    • Masa
    • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    • łyżka mąki pszennej
    • 500 ml mleka
    • 5 łyżek cukru
    • 250 g masła o temperaturze pokojowej
    • ziarna z jednej laski wanilii
    • Polewa
    • czekolada mleczna, gorzka lub biała
    • kilka łyżek słodkiej śmietanki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Wodę podgrzać z masłem. Gdy tłuszcz się rozpuści, zmniejszyć ogień palnika i dosypać mąkę, energicznie mieszając. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
    2. Nagrzać piekarnik do 200 st C.
    3. Gdy masa na ciasto przestygnie (nie musi być zupełnie zimna) dodać do niej po jednym jajku cały czas mieszając. Można użyć drewnianej gałki do ucierania, łyżki lub miksera z końcówkami do ciasta. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące.
    4. Wycisnąć ciasto na papier do pieczenia przy pomocy szprycy, formując eklerki. Należy pamiętać, że ciasto wyrośnie. Z tej porcji wychodzi ok 20 ciastek, ale to zależy jak duże chcecie je zrobić. Piec w 200 st C przez 30-40 minut.
    5. Ugotować budynie z dodatkową, jedną łyżką mąki rozrobioną z mączką budyniową. Użyć tylko 500 ml mleka. Dodać cukier. Ostudzić
    6. Utrzeć masło na gładko i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodać wanilię.
    7. Ostudzone eklerki przekrawamy na pół i nakładamy na jedną część krem. Składamy i polewamy roztopiona czekoladą (roztapiamy czekoladę na parze i dolewamy śmietanę, cały czas dokładnie mieszając). Ja użyłam mlecznej czekolady z dodatkiem białej. Część eklerów polałam za to czekoladą ciemną.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Avocado Every Day

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    0

    Ciasto w środku surowe, na wierzchu spalone. Wypieki wogule nie przypomina ekleków. Szkoda tylko czasu, składników i nerwów. - 10 lis 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis