Wszystkie składniki zaczynu wymieszać i odstawić w temperaturze pokojowej na ok 10-12 godzin.
Ziarna słonecznika i dyni uprażyć na patelni i przestudzić.
Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć do miski. Dodać zaczyn i ziarna. Wymieszać ręką. Przełożyć na stolnicę i chwilę wyrabiać.
Uformować kulę i odstawić na 2 godziny. Po godzinie wrócić i odpowietrzyć ciasto poprzez uderzenie/ugniecenie go ręką.
Gdy ciasto nam już podrośnie, wyrobić je jeszcze chwilę na stolnicy, zrobić kulkę i przełożyć do koszyka do garowania ciasta (można w podłużny, wówczas formujemy wałek).
Odstawić na kolejne 2,5-3 godziny. Ciasto jest gotowe do pieczenia, gdy wciśniemy w nie palec i będzie wracać do poprzedniej formy.
Rozgrzać piekarnik do 250 st C.
Na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu. Ciasto przełożyć na rozgrzaną blachę, lub kamień do pieczenia. Piec przez 40-45 minut w 220 st C.
Źródło:
Przepis pochodzi ze strony 'zapach domowego pieczywa'.