Chleb pszenno-żytni z pestkami dyni

    Chleb pszenno-żytni z pestkami dyni

    1polubienie
    18godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Chleb w 100% na zakwasie. Ciężki, z wilgotnym miąższem. W oryginale z siemieniem lnianym, u mnie z pestkami dyni i słonecznika.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • Zaczyn
    • 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
    • 75 g mąki pszennej
    • 90 g wody
    • Ciasto
    • 60 g uprażonego słonecznika
    • 30 g uprażonych nasion dyni
    • 380 g mąki pszennej chlebowej
    • 40 g mąki żytniej chlebowej
    • 175 g wody
    • 10 g soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +17godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 18godz.15min. 

    1. Wszystkie składniki zaczynu wymieszać i odstawić w temperaturze pokojowej na ok 10-12 godzin.
    2. Ziarna słonecznika i dyni uprażyć na patelni i przestudzić.
    3. Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć do miski. Dodać zaczyn i ziarna. Wymieszać ręką. Przełożyć na stolnicę i chwilę wyrabiać.
    4. Uformować kulę i odstawić na 2 godziny. Po godzinie wrócić i odpowietrzyć ciasto poprzez uderzenie/ugniecenie go ręką.
    5. Gdy ciasto nam już podrośnie, wyrobić je jeszcze chwilę na stolnicy, zrobić kulkę i przełożyć do koszyka do garowania ciasta (można w podłużny, wówczas formujemy wałek).
    6. Odstawić na kolejne 2,5-3 godziny. Ciasto jest gotowe do pieczenia, gdy wciśniemy w nie palec i będzie wracać do poprzedniej formy.
    7. Rozgrzać piekarnik do 250 st C. Na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu. Ciasto przełożyć na rozgrzaną blachę, lub kamień do pieczenia. Piec przez 40-45 minut w 220 st C.

    Źródło:

    Przepis pochodzi ze strony 'zapach domowego pieczywa'.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Avocado Every Day

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis