Tarta serowa ze szpinakiem i młodym jarmużem

    Tarta serowa ze szpinakiem i młodym jarmużem

    2polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wypiek z dużą ilością zieleniny i sera.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta

    • Spód do tarty
    • 125 g zimnego masła
    • 3/4 kubka mąki pszennej lub razowej
    • 1 jajko
    • sól
    • 1/4 kubka otrąb owsianych
    • 2-3 łyżki lodowatej wody
    • Nadzienie
    • olej lub masło
    • 1 czerwona cebula, posiekana
    • opakowanie szpinaku mrożonego
    • 2 garści młodego jarmużu
    • kilka gałązek świeżej bazylii (posiekać)
    • gałka muszkatołowa
    • ząbek czosnku
    • sól
    • kilka kropel sosu sojowego
    • 350 g serka kremowego niskotłuszczowego
    • 1 jajko
    • 3 łyżki jogurtu naturalnego
    • tarta mozzarella (1 opakowanie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

      Ciasto:

    1. Posiekać masło z mąką. Dodać jajko, sól, otręby i siekać jeszcze chwile, aż powstanie gruboziarnisty, mokry piasek. Dodać zimnej wody i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schować do lodówki na przynajmniej godzinę.
    2. Rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty. Ponakłuwać widelcem. Piec w 180 st C przez ok 15-20 minut, aż się zarumieni.
    3. Farsz:

    4. Podsmażyć cebulę na tłuszczu. Dodać szpinak i gotować, aż odparuje z niego płyn. Dodać posiekany jarmuż, przyprawy i kremowy serek. Gotować przez chwilę. Doprawić do smaku i odstawić do przestudzenia.
    5. Jajko rozbełtać z jogurtem. Dolać do szpinaku i wymieszać. Wylać masę na podpieczony spód tarty i obłożyć jeszcze liśćmi bazylii. Można dodać kilka pomidorków koktajlowych.
    6. Piec przez 20 minut w 180 st C. W połowie tego czasu wyjąć i posypać obficie mozzarellą. Ma ostatnie 5 minut pieczenia przestawić program na dopiekanie od góry.
    7. Smakuje wyśmienicie na ciepło jak i na zimno :)

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Avocado Every Day

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis