Ciastka z orzechami pekan i syropem klonowym

    Ciastka z orzechami pekan i syropem klonowym

    1polubienie
    9godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Coś dla fanów orzechów pekan. Danish pastrie to ciasto podobne do francuskiego, a trochę do drożdżówki. Ja zrobiłam ciasto krucho-drożdżowe, możecie użyć gotowego płatu ciasta francuskiego. Farsz oczywiście orzechowy. Są to umiarkowanie słodkie ciastka, więc jeżeli macie ochotę na coś bardziej deserowego - dodajcie więcej cukru, syropu lub je po prostu polukrujcie.

    Składniki
    ilość sztuk: 6 -10 ciastek

    • Ciasto
    • pól kostki masła
    • pół kubka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    • kubek mąki pszennej
    • łyżeczka cukru waniliowego
    • szczypta soli
    • 1/4 łyżeczki drożdży suszonych
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 1 żółtko
    • Nadzienie
    • 150 g orzechów pekan
    • 6 łyżek syropu klonowego
    • 2 łyżki ciemnego cukru (dark muscovado)
    • 2 łyżki śmietany
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 9godz.15min. 

    1. Posiekać zimne masło na małe kostki. Mąki, cukier, sól, drożdże wysypać na stolnicę. Dodać masło, śmietanę i żółtko. Wszytko razem posiekać. Wyrobić ręką dosyć szybko i schować do lodówki na całą noc.
    2. Orzechy uprażyć w piekarniku przez ok 15 minut w 200 st C. Ostudzić.
    3. Wszystkie składniki na nadzienie przełożyć do blendera i utrzeć na masę. Odłożyć do lodówki również na całą noc.
    4. Rano wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować. Podzielić na 2 równe prostokąty. Każdy z obu boków nakroić, tak jak na zdjęciu. Na środek wyłożyć krem z orzechów. Zapleść brzegi w warkocz. Pociąć na mniejsze porcje.
    5. Posmarować roztrzepanym białkiem z dodatkiem syropu klonowego. Udekorować kawałkami orzechów.
    6. Piec przez ok 30 min (w zależności jak duże ciastka zrobicie) w 190-180 st C.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Avocado Every Day

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis