Soczewica z pomidorami

    Soczewica z pomidorami

    23polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 129 osób

    Bliskowschodnia potrawa o cudownie prostym smaku. Podawać z ryżem, kuskusem lub czymkolwiek, co lubisz.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 l wody
    • 190g (1 szklanka) suchej soczewicy
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 średnia pokrojona zielona papryka
    • 1 średnia posiekana cebula
    • 450 g (2,5 szklanki) obranych, posiekanych pomidorów bez nasion
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Doprowadzić wodę do wrzenia i wsypać soczewicę. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 20 minut, odcedzić.
    2. Nagrzać oliwę w dużej patelni na średnim ogniu i podsmażyć zieloną paprykę i cebulę do miękkości. Dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Dodać soczewicę, zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu przez 25 do 30 minut, aż soczewica będzie miękka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    AnnaSzopińska
    11

    właśnie się zajadam sądząc po czasie gotowania w przepisie chodzi o zieloną soczewicę, ja jem z czerwoną (szybciej się gotuje, więc wrzucam od razu do warzyw) i ryżem. polecam - 15 lis 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis