Wyśmienita ośmiornica

    Wyśmienita ośmiornica

    1polubienie
    1godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ośmiornica z biedronki gotowana, smażona z pomidorkami lub dwie czynności po kolei, czyli smaczna, śródziemnomorska kolacja...

    claraclarciaa Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 ośmiornica

    • 1 ośmiornica
    • 15 ziaren pieprzu
    • 3 liście laurowe
    • 3 ząbki czosnku
    • Sól
    • 3 łyżki octu
    • 4 połówki cebuli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Odmrozić ośmiornicę w ciepłej wodzie, a najlepiej w zlewie.
    2. Zagotować wodę razem z pieprzem, solą, cebulami, liśćmi laurowymi, octem i czosnkiem.
    3. Złapać odmrożoną ośmiornicę za głowę i kilkukrotnie zamoczyć we wrzątku, tak by poskręcały jej się macki.
    4. Gotować ja przez około 30 minut. Co jakiś czas ją odwracać.
    5. Ugotowanej ośmiornicy odkroić macki. Zarówno one jak i głowa są jadalne.

    Rada:

    Po gotowaniu MOŻNA również piec ją w piekarniku z połówkami pomidorów i ziołami prowansalskimi (oregano) przez około 10 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis