Domowa manufaktura lizaków

    Domowa manufaktura lizaków

    1polubienie
    8min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Jest to dziecinnie prosty przepis na domowe cukierki i lizaki. Wpadłam na niego pół roku temu, podczas jedzenia żelków. Spojrzałam wtedy na kuchenkę mikrofalową i pomyślałam "co by się stało, gdybym włożyła do niej żelki?". Do tej pory wkładam żelki do miski, roztapiam w mikrofali i zawijam na wykałaczkę.

    claraclarciaa Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • żelki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  Gotowe w: 8min. 

    1. Wkładamy żelki do miski, umieszczamy w kuchence mikrofalowej i nastawiamy na około 3 minuty.
    2. Wyjmujemy miskę i od razu zawijamy gorącą masę na wykałaczkę. W tej czynności możemy pomagać sobie łyżką.
    3. Gotowe lizaki trzymamy chwilę w powietrzu lub zawieszamy na przygotowanym wcześniej sznurku.
    4. Po wystygnięciu lizaki są gotowe do spożycia.

    Rada:

    Zanim zawiniemy masę na wykałaczkę, można nałożyć ją łyżką na zwykły haczyk kuchenny (taki na którym na ogół wiszą chochle i inne sztućce) rozciągamy palcami z powrotem na haczyk. Czynność tą powtarzamy kilka razy na jednym kawałku masy. W ten sposób z masy wypuszczamy powietrze i nadajemy jej mocniejszy kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie