Panierowane kotlety z polędwicy wieprzowej

    Panierowane kotlety z polędwicy wieprzowej

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Kotlety są szybkie, bo dosmażają się bardzo szybko. Są też w miarę tanie, bo z kawałka polędwicy za 20 zł zrobiłam 10 kotletów. Są też dobre na zimno do kanapki, jak ktoś się nie może doczekać na odgrzanie :)

    Składniki
    ilość sztuk: 10 kotletów

    • pół kilograma polędwicy wieprzowej
    • dwie łyżeczki musztardy kieleckiej
    • dwa jajka
    • bułka tarta (pełen, głęboki talerz)
    • sól i pieprz do smaku
    • olej rzepakowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Opłucz i polędwicę i odetnij najgrubsze żyłki. Pokrój ją na dość grube plastry. Rozbij mięso tak, by było dość cienkie. Najlepiej przez folię spożywczą.
    2. Rozgrzej patelnię z olejem. Najlepiej smażyć na dość głębokim tłuszczu. Za ten czas przygotuj panierkę. Na jeden talerz nasyp bułki tartej, na drugi nałóż dwie łyżeczki musztardy i wbij dwa jajka. Roztrzep jajka z musztardą i dodaj sól i pieprz do smaku. Pamiętaj, że musztarda jest dość ostra, więc nie przesadź z pieprzem.
    3. Mocz kotlety raz w jajku raz w bułce i kładź ostrożnie na olej. Żeby panierka nie spadała po usmażeniu z kotleta najlepiej dobrze ją wklepać przed położeniem na olej. Smaż około 1-2 minuty z każdej strony, albo do zarumienienia panierki. Polędwica jest miękka, więc kotlety szybko "dochodzą" w środku. Połóż usmażone kotlety na ręczniku papierowym, żeby obciekły z tłuszczu.
    4. Kotlety można podawać tradycyjnie z buraczkami i tłuczonymi ziemniakami, albo jeść do kanapki jako "domowy burger". Smacznego :)

    Rada

    -kotlety smaż na głębszym tłuszczu i tylko kiedy jest gorący -nie zasalaj mięsa przed smażeniem, bo będzie twarde -polędwicę można także grillować z dodatkiem cebulki i papryki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis