Masło migdałowo-czekoladowe

    Masło migdałowo-czekoladowe

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wegańskie smarowidło do chleba, naleśników i wyjadania łyżką ;) Pełne witamin, białka i błonnika, z migdałami i nasionami chia. Pyszne.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 400 g blanszowanych migdałów
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 łyżki oleju kokosowego
    • 1 szczypta soli
    • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
    • 1 łyżeczka nasion chia
    • 1-2 łyżki syropu z agawy, cukru kokosowego lub miodu Manuka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Migdały ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą. Piec aż będą złotawo-jasnobrązowe. Uważać, aby się nie przypiekły za bardzo - szybko się przypalają!
    3. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i przełożyć do blendera. Miksować przez 30 sekund, aż zmienią się w pastę. Zgarnąć ze ścianek blendera resztki i zmiksować, aby cała masa była jednolita.
    4. Dodać olej kokosowy, kakao, nasiona chia, sól i dosładzacz, i miksować jeszcze 30 sekund, aż wszystko się dobrze połączy.
    5. Im dłużej będziesz miksować, tym pasta będzie mieć gładszą i bardziej kremową konsystencję.
    6. Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce lub w szafce kuchennej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis