Wegańskie lody czekoladowe

    Wegańskie lody czekoladowe

    1polubienie
    6godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Domowe lody, które można zrobić w maszynce do lodów albo po prostu w zamrażarce w plastikowym pojemniku. Bez laktozy i bez jajek. Idealne dla alergików.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 250 g czekolady deserowej (bezmlecznej)
    • 250 ml mleka sojowego
    • 5 łyżek oleju słonecznikowego BIO
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 250 ml śmietanki sojowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +6godz. mrożenie  ›  Gotowe w: 6godz.15min. 

    1. W rondelku na małym ogniu stopić czekoladę w mleku sojowym.
    2. Gdy czekolada się całkowicie rozpuści, dodać olej, wanilię i śmietankę sojową. Wymieszać.
    3. Wlać do maszynki do lodów i dalej postępować według instrukcji urządzenia.
    4. Jeśli nie masz maszynki do lodów, możesz wlać masę do plastikowego pojemnika do mrożenia, szczelnie zamknąć i wstawić do zamrażarki na ok. 6 godzin. W międzyczasie należy lody co 1,5 godziny przemieszać energicznie widelcem, aby porozbijać zmrożone grudki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis