Domowe chipsy ziemniaczane

    Domowe chipsy ziemniaczane

    5polubień
    20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Zrób sobie w domu chipsy używając mikrofalówki. To zdrowa alternatywa dla kupnych chipsów, bo te są zrobione w 100% z ziemniaków, a doprawione są tak, jak lubisz: solą, granulowanym czosnkiem, czy papryką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 duży ziemniak
    • 1/2 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Ziemniaka umyć, osuszyć i zetrzeć na mandolinie w cienkie plasterki.
    2. Do woreczka wlać olej, dodać plasterki ziemniaka i potrząsać, aby się dobrze pokryły olejem.
    3. Na dużym talerzu rozłożyć papier do pieczenia. Na papierze ułożyć plasterki ziemniaka jeden koło drugiego.
    4. Ustawić mikrofalówkę na 850 W i włączyć na ok. 5 minut. Ziemniaki mają się zrumienić. Czas pieczenia zależy od grubości plasterków, więc trzeba je obserwować.
    5. Wyjąć talerz z mikrofalówki i posypać solą lub innymi przyprawami. Odsatwić aby ostygły. W tym czasie upiec kolejną porcję chipsów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis