Zdrowe ciasto marchewkowe

    Zdrowe ciasto marchewkowe

    1polubienie
    2godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ciasto marchewkowe udekorowane kremem z serka śmietankowego, z olejem kokosowym zamiast margaryny, z rodzynkami i nasionami chia lub nasionami konopii.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 ciasto

    • Ciasto marchewkowe
    • 450 g marchewki (waga po starciu)
    • 30 g orzechów nerkowca
    • 30 g orzechów włoskich
    • 4 jajka
    • 250 g cukru palmowego (lub trzcinowego)
    • 150 g oleju kokosowego
    • 300 g mąki
    • 1 opakowanie proszku do pieczenia
    • 1 filiżanka rodzynek
    • Opcjonalnie
    • 2 łyżki nasion chia lub nasion konopii
    • Krem
    • 50 g miękkiego masła
    • 185 g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
    • 150 g przesianego cukru pudru + 150 g stevii (lub po prostu 300 g przesianego cukru pudru)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. studzenie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

      Ciasto:

    1. Zetrzeć marchew na drobnej tarce. Orzechy zmielić. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.
    2. Ubić jajka, pod koniec dodając cukier palmowy. Ubijać, aż masa będzie kremowa. Dodać olej kokosowy i miksować na najniższych obrotach, aż masa będzie gładka.
    3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać na gładkie ciasto.
    4. Dodać marchew, orzechy i rodzynki oraz opcjonalnie nasiona chia lub konopii. Wymieszać.
    5. Formę do pieczenia wysmarowac olejem kokosowym i oprószyć mąką. Nadmiar mąki strzepać.
    6. Wlać ciasto do formy i piec ok. godzinę. Po pół godziny przykryć alufolią. Ciasto będzie gotowe, gdy wetknięty patyczek wyjdzie czysty.
    7. Krem:

    8. Zmiksować masło na kremową masę. Dodać serek i znów zmiksować na gładko.
    9. Dodać cukier puder i stewię (lub sam cukier puder) i zmiksować. Posmarować kremem ostudzony placek.
    10. UWAGA: Ciasto po upieczeniu studzić na kratce ok. godzinę, a następnie wyjąć z blaszki. Ciasto można też przekroić w poprzek i przekładać kremem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis